Η Cookoovaya είναι γιορτή!
Είναι ένα καθημερινό πανηγύρι και οφείλει να είναι φασαριόζικο: γέλια και μαχαιροπίρουνα και πιάτα συνθέτουν τη μελωδία κάθε ημέρας.
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα Χάρτης
Κυριακή - Πέμπτη: 13:00 – 24:00, Παρασκευή - Σάββατο: 13:00 - 01:00
Επιστροφή

NEA

Wise food stories

Το πρώτο event των Wise Food Stories, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10.10 στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι. Μια σειρά συναντήσεων που δίνουν αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα και να δοθούν απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό και κατ’ επέκταση τις διατροφικές μας συνήθειες και τις διατροφικές αλήθειες.

Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση με θέμα:

Η αυτόχθονη φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών (τύπος Κατερίνης)

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κύριος Ανδρέας Γεωργούδης, κορυφαίος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, η κυρία Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας, ο κύριος Δημήτρης Δήμος, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και ο κύριος Σπύρος Λιάκος, chef του εστιατορίου Basegrill που με αδιανόητη επιμονή εδώ και πολλά χρόνια ερευνά κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Με τη συμβολή όλων των παραπάνω ομιλητών έγινε προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας;

  • Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων;

  • Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς;

Ο κος Δήμου τόνισε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής ωστόσο τίποτε δε θα είχε σημασία αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της φυλής αυτής παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής του κόσμου.

Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες, ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των chef της Cookoovaya και του Basegrill.

Είναι μια βραδιά που θα θυμόμαστε, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν θα ζούσαμε χωρίς τη βοήθεια τών χορηγών: MAMOS, Trikalinos, Γαία Επιχειρείν, A&D Varanakis, η Κιβωτός του Δήμου, Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.), Οινοποιείο Οικογένειας Γκιρλέμη, travolta Athens, Hoocut, Δειπνοσοφιστήριον.